Møt Vikens seks kulturhospitanter

Seks unge kulturtalenter skal i 2022 hospitere på forskjellige kulturinstitusjoner i Viken. Målet er å spore dem til å følge drømmene, og leve av dem.

Collage med fire jenter og to gutter - Klikk for stort bilde Bildecollage  

Institusjonene vil legge til rette for at hospitantene skal kunne utvikle sin egen kunstneriske praksis.

To millioner

Viken fylkeskommune avsatte i 2021 midler til en tiltakspakke i forbindelse med pandemien, der formålet blant annet var å bidra til økt sysselsetting blant unge nyutdannede innen kunst og kulturfag.

Et av tiltakene som kom ut av tiltakspakka var «Stimuleringsmidler til de profesjonelle kunstinstitusjonene i Viken om hospiteringsordninger for unge kulturtalenter på vei ut i yrkeslivet». Det ble avsatt to millioner kroner.

Fin arbeidsplass

– Tiltaket skal bidra til at å styrke mulighetene for unge kulturtalenter i Viken på vei ut i yrkeslivet. Sagt på en annen måte: Vi vil vise at kulturen i Viken er en fin arbeidsplass, og at flere kulturtalenter spores til å jobbe der etter endt utdanning, sier fylkesråd for kultur og mangfold, Tonje Kristensen.

Disse er plukket ut:

Dansekunstner Iannis Bruyant hos kompaniet Nagelhus Schia Productions i Sandvika
Iannes skal gjennom seks måneder medvirke i tre helaftens forestillinger produsert av NSP, koreografert av koreografer på topp internasjonalt nivå. Iannes får med dette, som ung dansekunstner, ta del i ulike kreative prosesser, utvikle og sette sitt preg på nye verk, samt tolke kjente internasjonale koreografiske verk.

Kostymedesigner Benedicte Olsson Lønes hos Unge Viken Teater i Lillestrøm
Benedicte Olsson Lønes jobber som hospiterende kostymedesigner på Unge Viken Teater. Hun skal følge en rekke prosjekter på teatret og jobbe i tett samarbeid med kostymedesigner Christina Lovery. Hun skal også rette fokus på minst mulig miljøbelastende kostymedesign.

Teater- og performancekunstner Durga Bishwokarma hos Østfold Internasjonale Teater i Fredrikstad
Bishwokarma, som avsluttet sin MA i performance ved Akademi for scenekunst i 2020, ønsker å videreutvikle sin praksis, bl.a. innen samfunnsbasert og deltakende teater og arbeid med kulturelt marginaliserte grupper.

Kunstner Nicolas Hughes hos Nitja i Lillestrøm
Nicolas Hughes skal jobbe som co-kurator på utstillingen Ingen død, bare respawn, som utforsker visuell kunst og dataspill i én og samme kontekst. Hughes er utdannet kunstner fra Kunsthøgskolen i Oslo, og vil gjennom hospiteringen styrke sin kompetanse innenfor formidling og det kuratoriske.

Trombonist Karoline Trondsen hos DNBE i Halden
I Det Norske Blåseensemble vil Karoline inngå som en likeverdig musiker i trombonegruppa og få oppgaver og erfaring innenfor en rekke ulike sjangre fra tidligmusikk til moderne jazz og samtidsmusikk. Hun vil både få prøve seg på ledende stemmer og tutti. Den 25 år gamle trombonisten Karoline Trondsen kommer fra Hvaler i Viken, hun er utdannet ved Mälardalens Högskola i Västerås og Norges Musikkhøgskole hvor hun for tiden holder på med en utøvende mastergrad. 
 
Kunstner Mari Eriksen, Kongsberg Jazzfestival

Mari Eriksen skal jobbe med å utforme et interaktivt kunstprosjekt opp mot Kongsberg jazzfestival sommer 2022 og 2023, som også involverer et samarbeid med Kongsberg kunstforening.

Om ordningen:

  • Forutsetningen for tilskuddet er at søker er en profesjonell kunst- og kulturinstitusjon som på helårsbasis bedriver skapende og utøvende virksomhet, eller som formidler profesjonell kunst- og kultur.
  • Kunst- og kulturinstitusjonene som søker må forplikte seg til å gi kandidaten eller hospitanten oppgaver som sikrer relevant faglig utvikling i samsvar med institusjonenes målsettinger og behov.
  • Kandidaten må ha minst treårig høyere utdanning innen kunst- og kulturfag.
  • Kandidatene må være bosatt/folkeregistrert i Viken fylkeskommune og ha arbeids- og oppholdstillatelse i Norge.
  • Viken har prioritert søkerne som setter talentets kunstneriske utvikling/kunstfaglige utvikling i fokus.
  • Hver institusjon fikk 325000 hvorav 300000 går til å lønne hospitanten for arbeidsperioden

De neste månedene vil vi presentere hospitantene en for en

Til toppen