Aktuelt kulturminnevern

Klima- og miljødepartementet offentliggjorde i dag at regjeringen vil bevilge 15,6 millioner kroner til arkeologiske utgravinger på Gjellestad i Halden kommune. Gjellestadskipet vil være det første vikingskipet som graves ut på over 100 år i Norge.
 

Har du et gammelt hus du vil ta vare på, men vet ikke helt hvordan og hva som er best å gjøre? Akershus bygningsvernsenter tilbyr nå rådgivning på nett for innbyggere i gamle Akershus og Østfold. Beslutning om Buskerud er ikke tatt ennå.
 

Hvorfor ikke benytte hjemmepåsken til å bli bedre kjent med din lokale kulturarv ved å besøke et kulturminne?

 

Denne uka fortsetter undersøkelsene med georadar på de historiske jordene ved Huseby gård i Lier. 
 

Livet på Hvalerøyene i middelalderen var veldig annerledes enn hvordan det er i dag. Men én ting var likt: På visse tider av året flerdoblet innbyggerantallet seg.
 

Riksantikvaren har fordelt 25,5 millioner kroner til fredede bygg i Viken for 2020. Her kan du se hvilke prosjekter som fikk støtte, basert på innspill fra Viken fylkeskommune.

Vet du noe om historiske Buskerud som andre bør få vite? Da vil vi gjerne høre fra deg!
  

Mynten fra Torpo studeres etter innlevering

Da området ved Torpo stavkirke ble gravd ut på femtitallet, ble det funnet mange mynter. Flere av disse var så gamle som fra Kong Sverres tid. I kjølvannet av utgravningen forsvant noen av myntene i lokale lommer, skuffer og skap. Nå kan de være på vei fram i lyset igjen. 
 

Viken er full av kulturminner. Nå kan du se noen av dem på Viken kulturarvs nye facebook-side.
 

Arkeolog Sigrid Mannsåker Gundersen, fylkesråd Camilla Eidsvold og riksantikvar Hanna Geiran

Basert på resultatene fra de arkeologiske forundersøkelsene sist høst, anbefaler Kulturhistorisk museum (UiO), Viken fylkeskommune og Riksantikvaren nå at det foretas full, arkeologisk utgraving på Gjellestad i Halden. Anbefalingen ble overrakt miljøvernminister Ola Elvestuen fredag. Og han var enig.

Til toppen