Høyt og laft

På Drammen friluftsmuseum, på toppen av den eviglange venstresvingen Spiralen, lukter det både iver og nyfelt furu, der elever ved Åssiden videregående skole lærer seg å bygge stolpeverkskonstruksjon. Hensikten er å videreføre gamle teknikker – og ta vare på verneverdige bygninger, godt hjulpet av folk som kan det.
Bilde av økser, fliser og stokker - Klikk for stort bildeTydelige bevis på laftekurs Fredrik Norland/ Viken  

Opplegget er i regi av Fortidsminneforeningens satsning «Kulturminner for alle». Det består av to separate opplegg, kurs i restaureringslaft for håndverkere og kurs i stolpeverkskonstruksjon for byggfagelever fra Åssiden vgs i Drammen. Workshopen er en del av satsinga «Kulturminner for alle» finansiert av Sparebankstiftelsen, som fra neste år går over i satsninga «Håndlag». Viken fylkeskommune ved Buskerud bygningsvernsenter er medarrangør, og senterets håndverker Ivar Jørstad instruerer deltakerne i bjelkehogging.

Bilde av stolpekonstruksjon under workshop på Drammen friluftsmuseum - Klikk for stort bildeMye å tenke på under stolpekonstruksjon Fredrik Norland/ Viken

Det handler ikke bare om å bygge opp en ressursgruppe og sørge for erfaringsoverføring, men kort og godt også å bidra til å restaurere gamle bygg som trenger det (og dem er det nok av). Da trengs det kunnskap som er på vei ut, og som må vedlikeholdes, akkurat som bygningene. Erfarne fagfolk byr på bålkaffe og kunnskap, og de åtte, håndplukkede VG2-byggfagelevene fra Åssiden vgs (og en fra Kongsberg) slurper villig i seg både lærdom og kaffe.

-Spennende

Magnus Krol-Petraborg er en av elevene.

– Dette er spennende, og jeg føler absolutt at dette er kunnskap som kan komme til nytte, sier han.

Bilde av elev Magnus Krol-Petraborg - Klikk for stort bilde- Nyttig kunnskap, sier Magnus Krol-Petraborg, elev ved Åssiden vgs Fredrik Norland/ Viken  

De lærer seg innmåling, beregning av last og logikken bak bygget – på gamlemåten. Riktignok er det en og annen motorsag å se, men ellers gjøres alt for hånd, og med håndverktøy.

– Elevene lærer seg å tenke tre, og de lærer seg å tenke håndlag og håndverktøy. Det kommer godt med senere, og gir en basis som er god å ha med også når man jobber mer maskinelt. Sammen med en gjeng tradisjonsbærere bidrar vi på denne måten til at god, gammel kunnskap bringes videre. Mye av dette var allmenn kunnskap før, men nå må det ivaretas, sier Hans Andreas Lien.

– Det er også et stort behov for restaurering av eldre bygninger i Viken, sier Linn Marie Krogsrud, Viken kulturarv.

Iver

På laftedelen av denne workshopen (som det er planlagt flere av) ligger det flis overalt. Stokker skal tilpasses og rettes, og det gjøres for hånd, med øks. Så skal bitene etter hvert tilpasses en modell (så man vet at de sitter som de skal), før de etter hvert skal erstatte forgangen stokk på låven like ved.

Bilde fra kurs i lafteteknikk - Klikk for stort bildeErfaringsoverføring. Kursleder Audun Eken forklarer Fredrik Norland/ Viken

– Om bare en av disse elevene fatter interesse, er det flott. Det trenger ikke skje i dag, det kan skje om noen år, men har vi sådd en spire, så har vi bidratt til at denne kunnskapen bringes videre, sier kursleder Audun Eken.

Til toppen