Norges mest inspirerende geolab er åpnet

8. oktober åpnet «Geolab» på Norsk Bergverksmuseum i Kongsberg. Geolab er museets nysatsing for moderne formidling av naturvitenskap og teknologi til barn og unge.
Klikk for stort bildeInteraktivt periodisk system Norsk Bergverksmuseum

– Ungdom er framtida, og dette er måten å bygge kompetanse på og bidra til å skape fremtidige grønne arbeidsplasser, sier fylkesordfører Roger Ryberg.

Geolaben er Norsk Bergverksmuseums nye aktivitets- og læringsrom for barn og unge, hvor opplevelse, mestring, interaksjon og moro står i sentrum.

Vinn-vinn

Fylkesordfører Roger Ryberg (Ap) kjenner museet godt, og har vært på besøk der flere ganger tidligere. Han synes nysatsingen er akkurat det museet og lokalsamfunnet trenger.

–  Detter er en vinn-vinn-situasjon. Museet når ut til enda flere, ungdommer blir inspirert til å lære, og kanskje kan museet avle fram noen fremtidig forskere og entreprenører, som vil investere i fremtidige grønne arbeidsplasser i lokalsamfunnet, sier Ryberg.

– Et læringsrom

–  Det grønne skiftet vil kreve en betydelig satsing på ny teknologi, og en enorm etterspørsel etter «grønne» mineraler. I en mobiltelefon er det opp til 40 metaller. Tenkt på det!

– Det er slike aktivitets- og læringsrom, som Geolaben, som skal til for å inspirere unge til å lære om geologi og naturvitenskap, bygge kompetanse, og bidra til å skape fremtidige grønne arbeidsplasser. Tenk om jeg kunne tatt med meg elever hit, den gang jeg var lærer, sier Ryberg tankefullt.

Klikk for stort bildeLysende steiner Norsk Bergverksmuseum

Alle er velkomne

Det er ingen tilfeldighet at et slikt laboratorium blir åpnet på Norsk Bergverksmuseum. Museet forvalter det nasjonale kulturminnet Kongsberg Sølvverk med bygninger og samlinger, og har nasjonale oppgaver knyttet til bergverkshistorien.

En sentral visjon for museet er å skape en kollektiv innsikt i komplekse temaer, som geologi og mineraler, klima, miljø og bærekraft.

– Hos oss er alle velkomne til å utforske, skape og bidra, sier direktør for Norsk Bergverksmuseum, Alfhild Skaardal.

–  Dette går til kjernen av museets formål og virke, å formidle bergverkshistorie, gruvedrift og naturhistorie. Så hvorfor ikke gjøre det på en inspirerende og spennende måte? Vi har et rom med steiner som lyser i mørket, vi har en buldrevegg, som de besøkende kan klatre i, og hvor grepene består av norske bergarter, og Norges kuleste interaktive periodiske system, for å nevne noe, sier en stolt museumsdirektør.

Klikk for stort bildeStolt museumsdirektør: Alfhild Skaardal André Strand, Viken fylkeskommune

Utformet av ungdommer

Det er ungdommer selv som har vært med å utforme den nye avdelingen, og kommet med idéer til de ulike stasjonene.  

Bergverksmuseet håper den nye avdelingen skal bli et sosialt samlingssted for ungdom. I tillegg til å lære, skal de kunne gjøre lekser og lage seg mat her. Etter hvert skal det også bli mulig å leie geolaben til private arrangementer, som for eksempel bursdager.

Klikk for stort bildeFra venstre: styreleder for Norsk Bergverksmuseum, Helge Evju, seksjonsleder Anne Traaholt i Viken fylkeskommune, direktør for Norsk Bergverksmuseum, Alfhild Skaardal, og fylkesordfører Roger Ryberg. André Strand, Viken fylkeskommune    

Er du mellom 13 og 21 år, kan du laste ned Bizzy-appen og få gode rabatter på kulturarrangementer i Viken.

Til toppen