Opplev middelalderen på Hvaler!

Livet på Hvalerøyene i middelalderen var veldig annerledes enn hvordan det er i dag. Men én ting var likt: På visse tider av året flerdoblet innbyggerantallet seg.
Bilde av steinkirken på Hvaler fra middelalderen - Klikk for stort bildeHvaler kirke - steinkirke fra middelalderen Jone Kile-Vesik  

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I Hvalerskjærgården kan du på flere av øyene finne tufter etter enkle hyttekonstruksjoner. Tuftene på Hvaler er som små, ryddede gulvflater, omgitt av smalere eller bredere rammer av mindre utraste veggmurer. Disse fungerte som undermurer til enkle fiskerhytter. Hyttene har trolig hatt tak og vegger av rekved, greiner, kvist og bar, eller kanskje bare riggen med seilet. De kunne være både runde, kvadratiske og rektangulære i formen, de ligger oftest sammen i rekker eller grupper. Tuftene er plassert i godt skjermede bukter og viker, med kort vei til havet. Her ryddet fiskerne stranden til båtopptrekk.

Hvalertufter - enkel overnatting! Silje Haugsten Ellefsen  

Tuftene har trolig fungert som midlertidige oppholdssteder for småbønder på fastlandet innenfor Hvalerskjærgården. Her kunne de finne ly for natten, for det var for langt å seile eller ro ut til fiskeplassene og hjem igjen med fangsten hver dag. Tuftene kunne romme et båtlag på 2-4 fiskere, men da var det trangt om plassen. På Hvaler er det kjent minst 70 områder med til sammen 300-400 tufter. Nesten alle ligger sørøst på Kirkeøy, sørvest på Søndre Sandøy og på noen av de mindre sørøstre øyene. De fleste ligger mellom 2 og 4 meter over dagens havnivå, og var trolig i bruk i middelalderen før ca. 1350.

Fire av områdene blir jevnlig ryddet og er tilrettelagt med informasjonsskilt. Her kan du lese mer om livet som sesongbasert fisker i middelalderen, og ikke minst oppleve tuftene og den vakre naturen!

Det er ikke bare tuftene som representerer middelalderen på Hvaler. På Kirkeøy finner vi også en av Norges eldste og best bevarte middelalderkirker. Hvaler kirke er en stor, flott steinkirke, bygget i romansk stil. Det kan man se på de tykke, solide veggene og de runde buene. På innsiden finnes det både kalkmalerier og en kirkeklokke fra middelalderen. På skiltet på utsiden kan du blant annet lese om hva som ble funnet under utgravningen av kirkegulvet i 1953. På skiltet finner du også kart over de tilrettelagte Hvalertuftområdene. Det kan være en flott tur å gå mellom Hvaler kirke og Hvalertuftene.

Trenger du info til å ta med i lomma? Last ned vår brosjyre om Middelalderen på Hvaler! (PDF, 3 MB) Her finnes det også kart.

God tur!