Slik kan et nytt fløtingsmuseum se ut

Arkitektkontoret Karres en Brands fra Nederland vant den åpne arkitektkonkurransen om Nasjonalt fløtingsmuseum og kompetansesenter for våtmark ved Fetsund lenser.

Et ambisiøst prosjekt. Jurysekretæren tror at bygget kan bli et pilegrimssted for arkitekter, om det blir realisert. Karres en Brands

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fløtingsanlegget på Fetsund er fredet som et nasjonalt, industrielt kulturminne, og er det eneste kjente bevarte av denne type og størrelse i verden.

Nå er planen at det skal etableres et nytt nasjonalt fløtingsmuseum og kompetansesenter for våtmark på tomten ved Fetsund lenser, som, om alt går etter planen, kan stå ferdig om to år.

«Langhuset + Langbryggen = sant»

Arkitektkontoret Karres en Brands vant konkurransen med prosjektet: «Langhuset + Langbryggen», i konkurranse med 135 andre forslag fra hele verden. 

Arkitektkontoret huser mange landskapsarkitekter. Nettopp landskapet er viktig med den beliggenheten bygget vil få,  tett inntil Nordre Øyeren naturreservat.

"Prosjektet ligger vakkert og nennsomt i landskapet, med gode utstillingsrom og en planløsning med gode grep som gir en fleksibel arealutnyttelse. Den gjennomgående bryggen går fra parkeringsplassen til elva, og er et enkelt, men elegant grep", står det blant annet i juryens begrunnelse.

Dersom prosjektet blir realisert, vil det bli en gjennomgående brygge fra parkeringsplassen til elva. Karres en Brands

Viktig for regionen

Dette er også del av et større prosjekt, som fylkesråd for kultur og mangfold, Tonje Kristensen (Ap), fremhevet i sin tale.

– Dette er en del av et større verdiskapningsprosjekt, kalt «Nordre Øyeren – mulighetenes arena», som er et samarbeid mellom Viken fylkeskommune, Museene i Akershus, og kommunene Lillestrøm og Rælingen, og som vil få betydning både regionalt og nasjonalt om det realiseres.

Det nye museumsbygget og kompetansesenteret kan bidra til å sette Fetsund, Lillestrøm og regionen vår på kartet, og fungere som en katalysator for verdiskaping, sier Kristensen.

– Bygget skal vise betydningen fløtingen har hatt for landet vårt, og hvordan den også er en del av en internasjonal historie. Det skal også vise hvordan våtmarksområdene er en viktig ressurs for oss mennesker, og hvor viktig det er at denne naturtypen forvaltes på en bærekraftig måte, sier fylkesråden.Fylkesråd for kultur og mangfold, Tonje Kristensen André Strand, Viken fylkeskommune

Nytt pilegrimssted for arkitekter?

Dersom bygget blir realisert, tror arkitekt og jurysekretær Gisle Nataas at bygget vil ha interesse langt utover Norges grenser.

 – Det kommer til å bli pilegrimssted for arkitekter, sier han.

I januar 2021 skal Museene i Akershus (MiA) søke Kulturdepartementet om midler til å realisere prosjektet.

Les mer om prosjektet og arkitektkonkurransen på hjemmesidene til Museene i Akershus