Brukte koronakrisen til å legge om produksjon og øke kompetansen til de ansatte

Med støtte fra Viken fylkeskommune tok Schrader gartneri på Nesodden grep da sesongarbeidere ikke kunne reise hjem på grunn av koronaen.
Ut av krisen vokste det fram bærekraftig matproduksjon med salat og urter, samt økt kultur- og språkforståelse blant de ansatte.

Eystein Ruud, daglig leder hos Schrader gartneri og Johan Edvard Grimstad, fylkesråd for næring og tannhelse i Viken fylkeskommune - Klikk for stort bildeIMPONERT FYLKESRÅD: Det fantastisk å se at Schrader gartneri benyttet «muligheten», til å legge om produksjonen til å bli en bærekraftig lokal matprodusent og samtidig øke kompetansen til sine ansatte da koronaen skylte inn over Norge. Viken fylkeskommune / Mari Engh   

Fredag besøkte Johan Edvard Grimstad, fylkesråd for næring i Viken fylkeskommune Schrader gartneri på Nesodden (se flere bilder nederst i saken). Gartneriet har ansatte fra blant annet Norge, Danmark, Polen, Hviterussland, Ukraina, Filipinene, Sør-Afrika, Moldova, Canada og Litauen, for å nevne noen.

Viktig med kultur- og språkforståelse

- Du kan selv tenke deg en arbeidsplass, der ansatte fra forskjellige land som er vant til ulike lederstiler, gjerne mer hierarkiske, møter en bedrift basert på norsk «flat struktur». I enkelte arbeidslivskulturer er det ikke vanlig å smile, le eller stille spørsmål ved det sjefen sier. De møter deg med et «flatt og lukket» ansikt og avventer «ordre», så når en norske gartner spør og involverer, kan det skape usikkerhet, og den norske gartneren kan oppleve en utenlandsk medarbeidere som avvisende og lite interessert, sier Eystein Ruud hos Schrader Gartneri AS.

Bærekraftig salat- og urteproduksjon

Fra å være en nasjonal leverandør av blomstrende potteplanter, har gartneriet lagt om deler av produksjonen til å bli en lokal matprodusent. 
- I løpet av Koronaen har lokalmat, det nære og smakfulle med en historie, blitt mer populært. Vi fikk støtte for å teste ut salat og urte-produksjon. Det er vi godt i gang med, og vi lager nå smaksrike salater og urter. Med potter av nedbrytbart materiale og emballasje av papir og papp, så har vi skapt bærekraftige, kortreiste og smakfulle produkter, forklarer Ruud. Han forteller videre at de også har inkludert blant annet grønnsakplanter som tomat-, agurk-, squash- og chiliplanter til kjøkkenhager.

Avgjørende med støtte

I to omganger har Schrader mottatt til sammen nesten to millioner kroner i støtte fra Viken fylkeskommune og tilskuddsordningen «Kompetanseheving og bedriftsintern opplæring». - I en bedrift hvor vi er avhengige av å fungere sammen som et godt team og kunne takle et høyt tempo, har det vært viktig at vi lærer å se forbi disse forskjellene, og skape måter å jobbe sammen på som fungerer, sier Ruud.

I 2020 mottok gartneriet 1.297 883 millioner kroner til opplæring av ansatte i databaserte produksjonsstyringssystemer via et firma i Nederland, norskkurs i kombinasjon med teamcoaching for å styrke tverrkulturell bedriftskultur, samt å legge om til bærekraftig matproduksjon. I tillegg mottok de 700 000 kroner via tilskuddsordningen til videre kursing i språk - og produksjonsstyringskurs sommeren 2021.

Hva har støtten betydd?
- Støtten vi  har fått har kommet godt med på flere områder. I perioder var nesten alle blomsterbutikker stengt. For ansatte fra andre land som var isolert på gården var det å bli aktivisert med ulike kurs et pustehull i en vanskelig hverdag. For bedriften har det vært givende å gå inn i nye forretningsområder og bli utfordret på nyskapning. I stedet for å gå helt i stå og komme i en situasjon hvor ting utviklet seg negativt, holdt støttemidlene de ansatte og oss i gang med fremtidsrettede og positive aktiviteter. Det  var bra for de ansatte og bra for bedriften. I tillegg har vi fått positive tilbakemeldinger fra samfunnet rundt om at de nye produktene og aktivitetene rundt salget av dem det har vært kjærkomne avbrekk i hverdagen. Vi måtte jo lage en gårdsbutikk for å selge varene, det ble arrangert julemarked med mye aktivitet som inkluderte samarbeidspartnere fra lokalmiljøet, sier Ruud.

Sammen skal vi få bedriftene igjennom pandemiens siste faste 

Om lag 70 % av alle grønnsaker vi spiser i Norge er importert. Det er et politisk mål om å øke selvforsyningsgraden, men trenden er fortsatt nedadgående.

Det fantastisk å se at Schrader gartneri benyttet «muligheten», til å legge om produksjonen til å bli en bærekraftig lokal matprodusent og samtidig øke kompetansen til sine ansatte da koronaen skylte inn over Norge. Det er svært gledelig at støtteordningen vår har blitt godt mottatt og gitt konkret hjelp, på kort og lang sikt for mange bedrifter, sier Johan Edvard Grimstad, fylkesråd for næring og tannhelse i Viken fylkeskommune.

Fortsatt mulig å søke støtte

Viken fylkeskommune lyser ut 60 millioner kroner til bedrifter i Viken, som er rammet av koronasituasjonen og trenger ny kompetanse for å klare nødvendig omstilling. 
Her kan du lese om støtteordningen, som for tiden har en løpende frist.

Fakta om Schrader gartneri AS:

  • Bedriften har i 2019 ca. 38 årsverk
  • Omsetning på ca. 54 millioner
  • Schrader Gartneri har siden oppstarten i 1933 vært gjennom flere generasjonsskifter og markedstilpasninger
  • Fra å opprinnelig være en produsent av frukt, grønnsaker og blomster før andre verdenskrig, så har det som en følge av markedstilpasning dreid mot å være et spesialisert produksjonsgartneri av blomstrende potteplanter til grossistmarkedet
Til toppen