Med satsingen Jordløftet ønsker Viken fylkeskommune å styrke arbeidet med jordhelse og karbonbinding for et næringsretta og bærekraftig landbruk i Viken. Ved å jobbe i nettverk og samordne arbeidet, kan ny kunnskap og praksis gi en mer lønnsom og bærekraftig landbruksnæring i Viken. Med Jordløftet følger vi opp internasjonal og nasjonal satsing innen jordhelse og klima.
Hva er jordhelse?
God jordhelse innebærer at både jordas fysiske, kjemiske og biologiske miljø fungerer optimalt. En jord med god jordhelse og god struktur har større evne til å lagre vann, luft, karbon og næringsstoffer og gir gode betingelser for livet i jorda som mikrober og mark. Dermed er god jordhelse en forutsetning for god plantevekst og bevarer jorda og næringsstoffer på jordet og reduserer forurensing til vann og luft.
Jordløftet er en todelt satsing
Satsingen «Jordløftet – fra forskning til lønnsom praksis» består av en tilskuddsordning og et nettverkssamarbeid. Det legges til rette for samarbeid i prosjekter som fremmer utvikling innen jordhelse og karbonbinding.
Viken fylkeskommune vil være en støttespiller for alt det gode arbeidet innen jordhelse og karbonbinding som allerede pågår i Viken. Forskningsmiljøene, bønder og skogbrukere, landbruksrådgivere, naturbruksskolene og landbruksforvaltningen jobber alle for å finne de beste tiltakene som gir god jordhelse og binder karbon i jorda.
Tiltak for å møte klimaendringer og kravene om økt karbonbinding i jord og skog, krever et godt samarbeid mellom alle aktører.
Kickoff for Jordløftet
15. juni 2022 var aktører som jobber med jordhelse- og karbonbinding i Viken samlet på Campus Ås på Norges Miljø- og biovitenskapelige Universitet, til kickoff-møte om hvordan vi kan løfte i fellesskap. På møtet kom det frem at det er ønskelig å jobbe i nettverk og i samarbeid, samt jobbe videre med utvikling og kompetanseheving, slik at bonden og skogbrukeren kan ta gode valg for klima, jorda og lønnsom bærekraftig drift.
Les mer om satsingsområder og hele oppsummeringen fra kick-off'n.
Samarbeidspartnere
Vi samarbeider med forskningsmiljøer, landbruksnæringen, landbruksrådgivingen, naturbruksskolene og landbruksforvaltningen.
Statsforvalteren
Viken fylkeskommune samarbeider med Statsforvalteren som arbeider for bedre jordhelse og økt karbonbinding i landbruket. I 2023 kommer nytt regionalt miljøprogram for Oslo og Viken, som vil inneholde tilskuddsordninger som kan bidra til å styrke jordlivet og øke karbonbindingen i jorda. Innen skogbruk blir det arrangert kurs i Klimasmart skogbruk, med vekt på god skogforvaltning som bidrar til økt karbonbinding. Les om Regionalt miljøtilskudd i Oslo og Viken.
Jordløft-kommuner
Kommunal landbruksforvaltning spiller en viktig rolle for at ny kunnskap og gode løsninger skal bli til lønnsom praksis, enten det er i skogen, i utmarka eller i jordbruket. Kommunene i Oslo og Viken er derfor viktige partnere i Jordløftet og nettverket for jordhelse og økt karbonbinding i Viken.
Hva er en jordløft-kommune?
- Jordløft-kommuner setter jordhelse og karbonbinding på dagsorden, og tar initiativ til aktiviteter. Kommunen gjennomfører tre, eller flere, viktige tiltak for å forbedre jordhelse og øke karbonbinding i jord, skog og utmark i sin kommune. Utgangspunktet og situasjonen i kommunen avgjør hvilke tiltak kommunen prioriterer.
- En "Jordløft-kommune" vil på sitt eget vis, og i samarbeid med andre aktører satse ekstra på for eksempel kompostering, biokull, fangvekster og beitestrategier.
- Fylkeskommunen inviterer Jordløft-kommuner til nettverk for kompetanseheving, erfaringsutveksling og inspirasjon
Det settes ikke av egne midler til Jordløft-kommunene fra fylkeskommunen sin Jordløft-satsing.
Kommunen kan søke midler til å gjennomføre tiltakene fra for eksempel "Klima og miljøprogrammet" hos SFOV (mars), eller tilskudd til innovativt arbeid med jordhelse og karbonbinding i jord og skog - Viken fylkeskommune (frist 15. februar 2023) RT- og RK-midlene til Fylkeskommunen (regional tilrettelegging/rekruttering og kompetanseheving) (frist 15. februar 2023) for å gjennomføre tiltakene sine. For dette handler både om klima og næringsutvikling.
Se nærmere på nettsiden til Statsforvalteren og Viken fylkeskommune.
For å oppnå god jordhelse bør for eksempel jorda forstyrres minst mulig, og ha mest mulig levende plantedekke. Dette er to av flere tiltak som nasjonalt program for jordhelse vektlegger. I nasjonalt program for jordhelse kan du lese mer om hva jordhelse innebærer og om forslag til tiltak for økt satsing på jordhelse.
Aktører i Jordløftet vil, på ulike måter, jobbe med flere av tiltakene som er foreslått i jordprogrammet:
- prøve ut tiltak for å bedre jordhelse på gårdsnivå.
- finne gode møteplasser og jordhelseforum for bønder, der rådgivere og forskere kan inviteres/delta.
- styrke og videreutvikle eksisterende virkemidler innenfor drenering, jordarbeiding og fangvekster.
Internasjonalt arbeid med jordhelse – 4 promille-initiativet
Ved å øke jordas karboninnhold med beskjedne 4 promille årlig, bindes nok karbon til å utligne årlige menneskeskapte klimagassutslipp. Det å øke karboninnhold i matjord pekes på som et viktig klimatiltak for å forhindre 1,5 grader global oppvarming. Det internasjonale initiativet 4 promille-initiativet ble lansert på Klimatoppmøtet i Paris i 2015, og har i dag 699 medlemmer i 104 land. I mars 2020 meldte Norge seg inn i 4 promille-initiativet. Det er et viktig steg i riktig retning for å få på plass virkemidler og tiltak som trengs for å sikre karbonlagring i jord.
Visste du at:
- God jordhelse gir gode avlinger, binder karbon og begrenser avrenning av næringsstoffer.
- God jordhelse innebærer at både jordas fysiske, kjemiske og biologiske miljø fungerer optimalt.
- En jord med god jordhelse og god struktur har større evne til å lagre vann, luft, karbon og næringsstoffer og gir gode betingelser for livet i jorda som mikrober og mark.
- Ved å øke jordas karboninnhold med beskjedne 4 promille årlig, bindes nok karbon til å utligne årlige menneskeskapte klimagassutslipp.
Jordløftet ligger på fagområde landbruk under rådsområde næring, men avdeling for plan, klima og miljø er en naturlig og viktig samarbeidspartner.
Prosjektledere/ansvarlige for satsingen
Kari Engmark
E-post: karien@viken.no
Telefon: 91 13 89 47
Ellen Marie Forsberg
E-post: ellenfor@viken.no
Telefon: 90 64 73 71