Ønsker kommunenes hjelp til å bygge nye fylker

Det er mindre enn ett år til nye Akershus, Buskerud og Østfold ser dagens lys. Når tre nye fylkeskommuner skal planlegges og bygges, håper fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen og fylkesråd Annette Lindahl Raakil på kommunenes hjelp.

– I år skal vi legge et så godt grunnlag som mulig for tre nye fylker. Innbyggerne bruker både våre og kommunenes tjenester i hverdagen, og derfor håper vi både politikere og administrasjon fra kommunene i de nye fylkene engasjerer seg i dette viktige arbeidet, sier fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen i Viken fylkeskommune.

Det er det siste driftsåret for Viken fylkeskommune. I 2023 skal det bygges tre nye fylkeskommuner. Om mindre enn ett år ser nye Akershus, Buskerud og Østfold dagens lys.

Inviterer medlemmer fra formannskapene

Fylkesråd for plan, klima og miljø Annette Lindahl Raakil og fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen. - Klikk for stort bildeØNSKER INNSPILL: Fylkesråd for plan, klima og miljø Annette Lindahl Raakil og fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen. Gry N. Løvhaugen

Viken fylkeskommune ønsker å tilrettelegge for et godt samarbeid om planlegging mellom kommunene og de nye fylkeskommunene. Viken skal utarbeide og vedta plangrunnlag for regionale planer – et underlag for nytt planverk som skal vedtas i de nye fylkene.

Derfor inviteres nå alle medlemmer av formannskapene i kommunene til å komme med innspill. Det skjer på flere regionvise fysiske møter i de kommende fylkene i løpet av januar og februar. Det første møtet finner sted på fylkeshuset i Sarpsborg 9. januar, (for Søndre Viken-regionen).

Les også: Glad for kommunenes engasjement for de regionale planene

Eksempler på tematikk som behandles i regionale planer er samferdsel, oppvekstsvilkår, bygging av gode lokalsamfunn, integrering og utdanning. 

– Plangrunnlagene skal overleveres til de nye fylkeskommunene og ligge til grunn for at Østfold, Buskerud og Akershus raskest mulig kan vedta nye regionale planer, sier fylkesråd for plan, klima og miljø Annette Lindahl Raakil. 

Viktig rolle

 Kommunene har en svært viktig rolle i prosessen, understreker Jacobsen.

– Vi har ulike roller og sitter på forskjellige virkemidler, men vi har til felles store samfunnsutfordringer og mål som skal oppfylles. Derfor er også koblinger som denne viktig, forklarer hun.

Les også: I høst tar de nye fylkenes regionale planer form - Viken fylkeskommune