Viken har blitt 15 unge prosessledere rikere

- Nå er jeg klar for å kjøre prosesser, og bidra til mer ung medvirkning i Viken, sier Live Bendiksby fra Modum. Sammen med 15 andre unge voksne er hun kurset til å bli prosessleder. 

Ni unge mennesker som viser fram kursbevisene sine, sammen med fylkesråden for plan, klima og miljo - Klikk for stort bilde- Nå ruster vi et helt korps av unge prosessledere som kan bistå fylkeskommunen i fremtidige medvirkningsprosesser. Det er en glede å gratulere dette aller første kullet med bestått og fullført prosesslederkurs, sier Annette Lindahl Raakil, fylkesråd for plan, klima og miljø i Viken fylkeskommune. (I midten foran). Rina K. Yamamoto, Viken fylkeskommune

Spiller hverandre gode

-Vi har sammen med byrået Flyt ledelse utviklet et program der målet er å bevisstgjøre de unge voksne på hva som er viktig for å spille andre mennesker gode. Vi har jobbet med hvem de er som ledere, hvordan man gjennomfører prosesser og møteledelse, og hvordan de sikrer mangfold og god gruppedynamikk, forklarer Rina K. Yamamoto.

- I tillegg til det faglige har det vært viktig for oss at de skaper et godt nettverk, sier Yamamoto, som jobber med innbyggermedvirkning i Viken fylkeskommune og er initiativtaker til kursingen.

De 15 første deltakerne er nåværende og tidligere representanter fra fylkeskommunenes ungdomsråd.  

Bedre grunnlag

En gutt og en jente som smiler mot kamera - Klikk for stort bildeTobias Waage Bremnes og Live Bendiksby. Charlotte Svensen

- Jeg har fått struktur og system på de tingene jeg har gjort før, og bedre grunnlag for å kjøre prosesser videre. Jeg vil ikke bare være til stede i prosesser fordi jeg er ung, jeg vil være en ung voksen som vet hva jeg driver med, sier deltaker Live Bendiksby.

Hun er 24 år fra Modum, og begynte sitt engasjement for 10 år siden da hun var med på å starte ungdommens fylkesting i Buskerud. 

Tobias Waage Bremnes er 18 år og lokallagsleder i Asker. Han er enig med Live: 

- Det å være god i prosessledelse får vi bruk for på så mange områder. Det kan være prosesser i alt. Dette har satt i gang mange tankeprosesser hos meg. Jeg har blitt mer bevisst på hva jeg gjør, hvorfor jeg gjør det og hvem jeg er. Stille gode spørsmål og identifisere hersketeknikker som utøves i en gruppe. Jeg har lært så utrolig mye, sier han. 

Flere kurs

Dame som smiler og mann som klapper - Klikk for stort bilde- Vi trenger nye stemmer, og vi trenger at de får skikkelig demokratiopplæring. Skal man delta i det offentlige ordskiftet, er det nødvendig å kjenne til hvordan det fungerer i praksis. Disse kursene er svaret på dette, sier fylkesordfører Roger Ryberg. Her med fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen under den første prosessledersamlingen. Hallvard Mørk Tvete, Viken fylkeskommune

Prosesslederkurset for ungdom og unge voksne er et resultat av Viken fylkeskommunes satsing på medvirkning og medvirkningsprosesser.

Både fylkesordfører Roger Ryberg og fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen var innom underveis for å hilse på deltagerne og ønske lykke til. 

- Vi må satse på ungdommen. Det er de som er framtida. Skal ungdommens stemme kunne gjøre en forskjell, må vi sammen utvikle gode verktøy og gode systemer for demokrati og deltakelse, sier fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen. 

Det er allerede besluttet at det skal gjennomføres flere slike kurs i 2023.

Trygghet i prosessen

Det er en god investering å sørge for prosesslederkompetanse for ungdom.

Dame som overrekker kursbevis til en ung dame, med flere kursdeltakere i bakgrunnen - Klikk for stort bildeLive Bendiksby (t.h.) mottar kursbevis fra fylkesråd Annette Lindahl Raakil. Rina K. Yamamoto, Viken fylkeskommune

- Med dette kurset bygger vi et fundament å lene seg på når dere skal lede ulike prosesser og medvirkning. Det skaper trygghet å kunne reflektere over rollen som prosessleder, og ha kjennskap til ulike verktøy og metoder, sa fylkesråd Annette Lindahl Raakil under overrekkelsen av kursbevis. 

Til toppen