Jakter på læreplasser

Magne Hagen er læreplassjeger av yrke. I fjor var han alene i jaktlaget – i år er de syv jegere.
– Det handler om å være synlige på steder der folk er, sier Hagen, som like gjerne markedsfører lærlingordningen på hockeykamper som på jobbmesser.

Læreplassjeger Magne Hagen foran plakaten med telefonnummeret hans.  - Klikk for stort bildeMagne Hagen er læreplassjeger i Viken. Privat

I disse dager dukker det opp plakater med læreplassjegerne på alle kjøpesentrene og togstasjonene i Viken. Jakten på læreplassbedrifter er i gang for fullt. Humor er en viktig faktor i kampanjen som fag- og yrkesopplæringen i Viken nå ruller ut. At interesserte kan ta direktekontakt med en «jeger» er et annet element som gjør kontakten personlig.

Nåværende fylkesråd for utdanning og kompetanse i Viken, Siv Henriette Jacobsen, initierte læreplassjegeren i Østfold i 2018.
– Med en egen læreplassjeger kunne vi følge opp bedriftene med aktivt. Dette har vist seg å være et godt tiltak som gir mange læreplasser. Derfor viderefører vi tiltaket for hele Viken fra i år, sier Jacobsen.

Humor og personlig «touch»

– Vi senker terskelen for bedrifter som kan tenke seg å ta inn lærlinger. Kampanjen viser at det er enklere og mindre «skummelt» og byråkratisk enn man ofte tror å ta inn lærlinger, sier Magne Hagen.
Den personlige tilnærmingen med bilder av og telefonnummer til jegerne, gjør at man forholder seg til personer, ikke et system.
– Bedriftene kan ringe meg og kollegene mine direkte, og får god veiledning videre i systemet, sier Magne Hagen.

Lærlinger beriker

Med lærlingene får bedriftene verdifull, ung arbeidskraft. Ungdommene får læreplasser, som er avgjørende for at de skal komme seg videre i utdanningsløpet og arbeidslivet. Det er en vinn-vinn-løsning.
– Vi lanserte læreplassjegeren i Østfold for første gang i 2018, og fikk flere læreplasser enn noen gang. Vi gjorde det samme i fjor, og i år har vi læreplassjegere i hele Viken, sier Magne Hagen, og understreker at det er flere tiltak og aktiviteter som jobber sammen – og at læreplassjegeren og plakatkampanjen er en del av dette.

Ring en jeger

Magne Hagens offisielle tittel er fagkonsulent, og han jobber i seksjonen for fag- og yrkesopplæring i Viken. Men han omtaler seg selv som læreplassjeger.
– Det er jo det jeg er, sier han med et smil, og er veldig glad for at de nå er et jaktlag på seks jegere.
– Det renner inn med telefoner fra interesserte bedrifter, og det er også mange foreldre som ringer for å få mer informasjon om hvordan ungdommene deres kan gå frem for å skaffe seg lærlingplass. Så det er fint å ha flere å spille på, sier han, og ser frem til en sommer og høst med mange telefoner fra læreplassvillige virksomheter.

Til toppen