Ti nye skoler får gratis skolemåltid i 2023

10 nye skoler i Viken får penger til gratis skolemåltid neste år. Det foreslår fylkesrådet i budsjettet for 2023.
 

Bilde av elever som er begeistret for varm skolemat på Kalnes videregående skole i Sarpsborg - Klikk for stort bilde10 nye skoler vil få tilbud om gratis skolemåltid neste år. Fredrik Norland/ Viken

– Jeg er veldig fornøyd med at vi nå kan tilby gratis skolemåltid på enda flere videregående skoler, og styrke satsingen på utvikling av sunne og bærekraftige kantiner, sier Siv Henriette Jacobsen (Ap), fylkesrådsleder i Viken fylkeskommune.

Styrkes med 3 millioner kroner

28. oktober legger fylkesrådet fram sitt budsjettforslag for Viken fylkeskommune i 2023.

Satsingen på gratis skolemåltid og sunne og bærekraftige kantiner blir styrket med 3 millioner kroner. Midlene vil gå til å sikre og utvide tilbudet ved 19 videregående skoler i Akershus og Buskerud. I tillegg mottar alle 11 skolene i Østfold midler gjennom prosjektet skolefrokost, frukt og grønt. Totalt 31 skoler vil ha et tilbud om gratis skolemåltid i 2023.

Dette er en økning på 10 skoler fra 2022.

–Tilbakemeldingene vi har fått er at elevene som har hatt gratis skolemåltid er fornøyd med ordningen, og at skolene er positive. Kantina er hjertet på skolen, og sunn, god og bærekraftig mat er bra for læringsmiljøet og trivsel på skolen, sier fylkesråd for utdanning og kompetanse Heidi Westbye Nyhus.

Utjevner sosiale forskjeller

Fylkesråd for plan, klima og miljø Annette Lindahl Raakil, som har ansvaret for folkehelsearbeidet til Viken fylkeskommune, er enig.

– Vi vet at gratis skolemåltid kan være med å utjevne sosiale forskjeller, og styrker elevers helse og trivsel. Erfaringene vi har gjort med dette prosjektet gir stor inspirasjon til videre arbeid, sier hun.

Det var i 2021 fylkesrådet rullet ut prøveprosjektet med gratis skolemåltid ved 13 videregående skoler i Viken, som en del av satsingen på bærekraftige kantiner.

Satsingen har fått mye oppmerksomhet, og har blant annet resultert i at Viken fylkeskommune har vunnet Matprisen i kategorien barn og unge for arbeidet.

Nå utvides ordningen altså ytterligere i neste års budsjett.

Dette er de nye skolene

Dette er de 10 skolene som får gratis skolemåltid i 2023:

  • Hønefoss vgs.
  • Rud vgs.
  • Eikeli vgs.
  • Ski vgs.
  • Mysen vgs.
  • Lillestrøm vgs.
  • Bjørkelangen vgs.
  • Halden vgs.
  • St. Hallvard vgs.
  • Glemmen vgs.

I tillegg vil ytterligere 10 nye skoler neste høst få veiledning fra Matvalget for å arbeide med utvikling av sunne og bærekraftige kantiner.

Til toppen