Viken fylkeskommune tester rengjøringsroboter

Robotene skal testes ut på fem videregående skoler i Viken og i fylkeshuset i Sarpsborg.
Fremtidig «arbeidskollega» på Glemmen vgs? Renholdsarbeiderne studerer én av robotene som skal testes ut. Viken fylkeskommune     

Rengjøringsrobotene er selvgående rengjøringsmaskiner som skal bidra til å redusere arbeidsbelastningen på de ansatte. De skal være et supplement til renholdet, slik at de ansatte kan utføre andre og nødvendige oppgaver mens robotene kjører.

Edvin Søvik (Ap) - Klikk for stort bildeEdvin Søvik (Ap) Morten Brakestad   – Robotene, som nå skal testes ut, er ment som et supplement til det gode renholdet vi har fra før på våre eiendommer, og skal brukes for å redusere arbeidsbelastningen på våre dyktige renholdere. Det er ingen som behøver å frykte for jobbene sine på grunn av dette, presiserer fylkesråd for finans og administrasjon, Edvin Søvik (Ap).

– Robotene skal testes på både store og åpne flater, som idrettshaller, og i kontorlandskap, som er mer krevende for robotene. Så får vi se hvordan det går. Det blir veldig spennende å se hvor mange områder vi kan bruke dem på, sier Søvik.

Spent renholdsleder

Robotene skal teste ut på følgende videregående skoler i Viken: Frogn vgs, Glemmen vgs, Åssiden vgs, Ringerike vgs og Strømmen vgs. I tillegg skal de testes ut på fylkeshuset i Sarpsborg.

Leder for renholdsseksjonen i Viken fylkeskommune, Rujira Coles, leder robot-prosjektet og er spent på testperioden som nå står for døren.

– Det har vært veldig spennende å jobbe med planleggingen av prosjektet, som vi har holdt på med siden 2020. Den fasen vi går inn i nå kommer til å bli minst like spennende, sier Coles.

Hva er fordelen med å bruke roboter?

– Robotene kan utføre de oppgavene som er mest belastende på våre profesjonelle renholdere å utføre, og jobbe parallelt med de ansatte. De kan også programmeres til å gjøre jobben når virksomhetene selv ønsker det. Sånn sett, er robotene bare en vinn- vinn for alle parter.  

Til toppen