Viken fylkeskommune har fått 40,5 millioner kroner av Sparebankstiftelsen DNB til å jobbe med folkehelse i skolen. Prosjektet RØRE Viken er en gavepakke til skoler som vil tenke nytt.
Alle barneskoler, ungdomsskoler, kombinerte skoler, videregående skoler og private skoler i Viken fylke kan søke om midler til å realisere egne folkehelseprosjekter gjennom tilskuddsordningen i RØRE-prosjektet.
Her kan du sende inn søknadsskjemaet
Søknadsfristen for første utlysning er passert. Ny søknadsfrist for 2021 kommer.
Det vil bli tre utlysninger i prosjektet. Første søknadsfrist er 2.11.2020 og søkerne får tilbakemelding i starten av desember. Selve prosjektet starter opp i januar 2021.
Tiltak og prosjekter det søkes støtte til skal gjennomføres i løpet av kalenderåret 2021.
RØRE - en mulighet for din skole
Skoler som blir tatt opp i prosjektet og blir en RØRE-skole får støtte til å jobbe med fysisk aktivitet, ernæring og søvnkvalitet for å skape bedre forutsetninger for læring på skolen.
I tillegg får skolene anledning til å realisere egne prosjekter, som vanligvis faller utenfor knappe kommunale eller fylkeskommunale rammer til utviklingsarbeid i skolen.
I de nye fagplanene som trer i kraft skoleåret 2020 – 2021 er folkehelse og livsmestring sentrale tema som skal gjennomsyre alle fag. RØRE-prosjektets arbeidsmåter er gode bidrag for skoler og lærere til å implementere folkehelse og livsmestring i fag og skolens helhetlige arbeid.
Skolene i RØRE-prosjektet får tilbud om å delta i nettverk, der de får kompetanse, inspirasjon og støtte til å drive med RØRE-arbeid, det vil si fysisk aktivitet i fag, fysisk aktivitet ellers i skoledagen, gode skolemåltider og tips og ideer til undervisning om ernæring, søvnkvalitet og fysisk aktivitet og hvordan disse påvirker psykisk og fysisk helse og læring.
Alle skoler som skal delta i RØRE-prosjektet må sette av minimum to timer i uken for at en RØRE-ambassadør skal kunne jobbe med disse temaene på skolen. Disse timene er et frikjøp som dekkes av RØRE-prosjektet.
Slik blir din skole en RØRE-skole
Bruk elektronisk søknadsskjema for å beskrive hvilke prosjekt/tiltak du vil gjennomføre på din skole.
Skoler som ønsker å delta i prosjektet må også beskrive hvorfor de ønsker å bli en RØRE-skole, hva de ønsker å gjøre for å bli det, hvordan de skal organisere RØRE-arbeidet, hvordan elevmedvirkning sikres i arbeidet, og peke ut en egen RØRE-ambassadør på skolen.
Her kan du sende inn søknadsskjemaet
Søknadsfristen for første utlysning er passert. Ny søknadsfrist for 2021 kommer.
Det er utarbeidet et sett med rammer og retningslinjer for hva prosjektet kan støtte av tiltak, og hvordan tildeling og oppfølging skal gjøres. Les retningslinjene nøye før dere søker:
Rammer og retningslinjer RØRE Viken
RØRE-prosjektet er et innovasjons- og folkehelseprosjekt i skolen ledet av Viken fylkeskommune med finansiering fra Sparebankstiftelsen DNB. Formålet med prosjektet er å bidra til at flest mulig elever fullfører hele opplæringsløpet sitt på en best mulig måte.
Gjennom tilskuddsordningen RØRE Viken kan skoler i hele Viken fylke søke om støtte til å realisere egne folkehelseprosjekter. Skolen formulerer selv sine mål for å delta i prosjektet, innenfor rammen av målene for RØRE Viken-prosjektet som er:
- Prosjektet skal gjennom arbeid med fysisk aktivitet, kosthold og søvn gi elevene erfaringer som fremmer helse, trivsel og læring, slik at de blir i stand til å ta ansvarlige valg for eget liv.
- Prosjektet skal inspirere til systematisk arbeid med fysisk aktivitet, kosthold og søvn for å styrke skolen som helsefremmende arena.
Prosjekt RØRE Viken er en gylden anledning for skolen til å få støtte til systematisk arbeid med skolen som helsefremmende arena og livsmestring og folkehelse som tverrfaglig tema.
I tillegg til å kunne realisere egne tiltak får en RØRE-skole også 50.000 kr til frikjøp av en pedagog i to timer pr uke for å kunne jobbe for å fremme mer fysisk aktivitet, sunt kosthold og/eller gode søvnvaner hos elevene. Pedagogen fungerer som en ambassadør eller prosjektleder på egen skole og deltar i et kompetansehevende nettverk for helsefremmende skoler med samling fire ganger i året. Skolen forplikter seg til at ambassadøren deltar på kurstilbud som prosjektet legger opp til, og til å sette av tid til at ambassadøren kan dele kunnskap og erfaringer med rektor og sine kolleger.
Tilskuddsmottakere er barneskoler, ungdomsskoler, kombinerte skoler, videregående skoler og private skoler, eventuelt i samarbeid med frivillige organisasjoner.
Skoler kan søke om støtte til tiltak som man selv ønsker å realisere, men nedenfor er gitt eksempler på tiltak og arbeidsmåter som vil kunne bli prioritert ved tildeling i første utlysning:
- Foreldrerettet arbeid; det kan søkes støtte til utvikling og utprøving av foreldrerettet arbeid, med fokus på forutsetning for læring, og foreldrenes og skolens ansvar for å skape gode rammer for barnets kosthold, fysisk aktivitet og søvn.
- Kompetanseheving; det kan søkes støtte til nødvendig kompetanseheving for å kunne gjennomføre endrings- og utviklingsarbeid som følger av skolens arbeid med RØRE-prosjektet.
- Søvn og søvnkvalitet; det kan søkes støtte til tiltak og aktiviteter som bidrar til at elever, foresatte og skolen blir oppmerksomme på betydningen av god søvnkvalitet.
- Fysisk aktiv læring; det kan søkes om støtte til utstyr eller annet som bidrar til at skolen legger til rette slik at ansatte og elever jobber med fysisk aktiv læring i undervisning og ellers i skoletiden.
- Mat i skolen; det kan søkes støtte til tiltak som bidrar til gode rutiner for mat i skolen, og til at elevene gjør gode valg for eget kosthold. Det gis ikke støtte til råvarer eller til møbler og inventar til innvendig oppgradering av skolebygg.
- Frokosttilbud; det kan søkes støtte til innkjøp av nødvendig utstyr for å kunne servere gratis frokost til elever. Det kan også søkes støtte til lønn til en assistent (eller tilsvarende) 1 t/dag for å lage og organisere skolefrokost. Det kan bevilges inntil 50.000 kr til lønn til denne, forutsatt at skolen serverer frokost fem dager pr uke, gjennom hele skoleåret.
- Attraktive og aktive skolegårder; det kan søkes om støtte til egenandelen til spillemiddelsøknad om oppgradering og utbedring av skolegårder. Søknaden må vise hvordan skolegården tenkes benyttet både i undervisning, friminutt, SFO og utenom skoletid.
Det gis ikke støtte til innkjøp av råvarer eller til frikjøp av skolens eget personell, utover det som er nevnt over av eksempler på tiltak skolene kan søke på.
Det kan søkes om ettårige eller flerårige tiltak, men støtte gis denne gangen for kalenderåret 2021.
- Skolen må forankre arbeidet med RØRE-temaene (matglede, bevegelsesglede og søvn) i sin ordinære virksomhet.
- Tiltak må bidra til å nå ett eller flere av prosjektets hovedmål gjennom arbeid med økt fysisk aktivitet, sunt og variert kosthold, bedring av elevenes søvnvaner.
- Tiltak må komme flest mulig til gode. Det gis unntaksvis støtte til tiltak for spesielle grupper.
- Tiltak må være tydelig forankret i ledelsen og foregå innenfor skoletiden.
- Tiltakets mulighet for fortsettelse etter prosjektslutt. Enkeltstående tiltak eller happenings gis bare unntaksvis støtte.
- Tiltakets gjennomførbarhet. Her er framdriftsplan og budsjett sentralt.
- Tiltaket må bidra til bred medvirkning fra elever.
Det benyttes et eget elektronisk søknadsskjema. Før dere søker må dere ta stilling til:
- Hva dere skal søke om og lage en framdriftsplan.
- Hvem som skal være RØRE-ambassadør og planlegge frikjøp for vedkommende.
- Hvordan arbeidet er eller kan forankres i skolens ordinære virksomhet.
- Hvordan elevmedvirkning er ivaretatt.
- Budsjettet må være i balanse og dokumentere minimum 25 % egenandel; dette kan være egen arbeidsinnsats, dugnad, råvarer eller annet. Budsjettet må være realistisk.
Det gjøres en skjønnsmessig vurdering av søknader, der vi tar utgangspunkt i skolens plan, forventet måloppnåelse og målene for tilskuddsordningen. Innstilling om avgjørelse gjøres administrativt, og vedtak gjøres av Fylkesråd for planlegging og folkehelse i Viken fylkeskommune.
Tildeling, alternativt avslag på tilskudd under ordningen er ikke et enkeltvedtak og har ikke klagerett.
Halve tilskuddsbeløpet utbetales når søker skriftlig har bekreftet at de aksepterer tildelingen. Resterende beløp utbetales når skolen har levert sluttrapport med regnskap som er godkjent av Viken fylkeskommune.
Tilskuddsmottakeren skal opprette eget prosjektnummer i sitt regnskap for RØRE-arbeidet, og fører regnskap og merverdiavgiftskompensasjon for sine utlegg på vanlig måte.
Tilskuddsmottaker forplikter seg til å levere sluttrapport med regnskap for tiltaket. Det kreves ikke revisorattestert regnskap fra tilskuddsmottaker, men utskrift fra regnskap på artsnivå signert av regnskapsansvarlig skal vedlegges. Fylkeskommunens revisjon skal ha innsynsrett i prosjektregnskapet. Dersom det er kostnadsført personalkostnader i prosjektet må dette være dokumentert enten i regnskapet eller ved timelister og lønnsdokumentasjon.
Det stilles krav til at tilskuddet benyttes i henhold til tildeling. Dersom tilskuddet ikke kan benyttes som forventet, plikter mottaker å gi Viken fylkeskommune informasjon om dette straks dette blir kjent. Ubrukte midler skal tilbakeføres til Viken fylkeskommune.
Dersom tilskuddsmottaker ikke oppfyller de krav som framgår av regelverket eller tildelingsbrevet, bortfaller tilskuddet. Tilskuddet kan stanses og/eller kreves tilbakebetalt dersom mottaker ikke gir riktige opplysninger eller ikke bruker tilskuddet som forventet.
Tilskuddsmottaker forplikter seg til å delta og presentere sine prosjekter og tiltak på erfaringskonferanser som arrangeres av prosjekt RØRE Viken, samt at de må stille seg positive til samarbeid med forskningsinstitusjoner der det er ønskelig.
Rammer og retningslinjer i ett dokument (PDF, 192 kB)
For spørsmål knyttet til søknaden, kontakt prosjektleder Cathrine Rød Gundersen, tlf.: 909 88 979 eller prosjektansvarlig, Elsie Brenne, tlf.: 911 13 613