Fylkesrådet sikrer E18-løsning og Fornebubanen

Fylkesrådet i Viken har i dag sagt ja til lånegaranti for en ny og bedret E18-løsning.  – Jeg er glad for vi etter så mange år med diskusjoner og ulike vedtak lander E18-saken og sikrer finansieringen av Fornebubanen. Nå kan spaden endelig settes i jorda for disse to viktige prosjektene som gir bedre fremkommelighet og mange arbeidsplasser, sier fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap).

Tonje Brenna - Klikk for stort bilde Kristin Josefsen/Viken fylkeskommune  

SV og MDG stiller seg ikke bak denne løsningen, og trer derfor ut av fylkesrådet. Fylkesrådet i Viken vil derfor nå bestå av Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Hvordan sammensetningen av det nye fylkesrådet blir, vil bli klart senere.

- Det har lenge vært kjent hva SV og MDG mener om E18. I plattformen ble vi enige om å jobbe for et E18-prosjekt med bedre kollektivløsning, lavere veikapasitet, lavere pris for prosjektet og realisere Fornebubanen. Det har vi nå oppnådd. Plattformen sa aldri nei til E18. Likevel har jeg respekt for avgjørelsen SV og MDG har tatt. Jeg vil takke for samarbeidet i fylkesrådet til nå og ser fram til å fortsette å samarbeide med SV og MDG i fylkestinget om mange viktige saker for folk i Viken. Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil fortsette å ta ansvar for en trygg og god styring av Viken videre i fylkesråd, sier Brenna.

Brenna er klar på at det nå er riktig å stille med lånegarantien for E18-utbyggingen på strekningen Lysaker-Ramstadsletta. I februar vedtok fylkestinget å trekke denne lånegarantien, og siden den gang har partene i saken jobbet med å utbedre prosjektet.

- Viken trakk garantien for å få et bedre E18-prosjekt. Det har vi fått. Stortinget har kommet Viken i møte på kravene vi har stilt til bedre kollektivløsning, lavere pris, lavere bompenger og lavere veikapasitet. Når det har skjedd er vi selvsagt vårt ansvar bevisst, og stiller med vår del av lånegarantien. Nå er omkampenes tid forbi, sier Brenna.

Hun viser også til at byggingen av E18 er et premiss for at Fornebubanen kan bygges. Dette fordi deler av det som kalles grunneierbidrag fra E18 – rundt 2 milliarder kroner – skal brukes til å finansiere byggingen av Fornebubanen.

- Det er kort fortalt slik, at uten at E18 bygges, kan vi ikke bygge Fornebubanen. Fordi vi har ikke finansieringen. Vi ville ikke hatt de 2,2 milliardene i grunneierbidrag som da ville bortfalt. Og vi ville ikke hatt de 1-2 milliardene det ville koste å bygge den såkalte «Vestre lenke», altså veien som kobler Fornebu til E18. Og der går grensa for mitt vedkommende.  Jeg kan ikke – og jeg vil ikke – risikere Fornebubanen. Viken har ansvar for best mulig løsninger for folk i Viken. Det ansvaret tar vi, sier Brenna.​​​​​​

Tonje Brenna og Anne-Beate  Tvinnereim - Klikk for stort bildeTonje Brenna (Ap) (til venstre og Anne Beate Tvinnereim (Sp) møtte pressen angående E18-garantien 24. august. Jan-Ivar Bøe/Viken fylkeskommune  

Til toppen