Hvor du bor og hvilken klasse du går i avgjør om du får utdelt busskort på skolen eller må søke om skoleskyss hos kollektivselskapet ditt.
Rutetider
Informasjon om busstider finner du på:
Husk å velge en skolehverdag når du sjekker busstidene.
Ofte stilte spørsmål om skoleskyss
Offentlige skoler
- Grunnskole: Det er kommunen som skal organisere skoleskyssen hvis eleven går på grunnskole i en annen kommune eller fylke. Du har ikke krav på skyss hvis reisen er uforholdsmessig lang, da kan kommunen tilby losji.
- Videregående skole: Det er kollektivselskapet i din hjemkommune som organiserer skoleskyssen hvis du går på videregående skole i et annet fylke. Denne retten gjelder ikke for reiser fra Akershus til Oslo. Du har ikke krav på skyss hvis reisen er uforholdsmessig lang. Da skal fylkeskommunen hjelpe til med å skaffe losji, for eksempel hybel eller internat, men du må betale for losji selv.
Hvis eleven bor i to forskjellige kommuner, er det kollektivselskapet der eleven er folkeregistrert som organiserer skoleskyssen, både i grunnskole og videregående skole.
Private skoler
- På private grunnskoler gjelder retten til skyss innenfor kommunegrensen der eleven bor.
- På private videregående skoler gjelder retten til skyss innenfor fylkesgrensen der eleven bor. Denne retten gjelder ikke fra Akershus til privatskoler i Innlandet eller til privatskoler eller offentlige skoler i Oslo.
Du får taxi til skolen hvis kollektivselskapet vurderer at det er den mest hensiktsmessige måten å organisere transporten på.
De som har rett til skoleskyss skal ha en akseptabel reisetid, men har ikke rett til et bestemt transportmiddel.
Kontakt ditt kollektivselskap
Unntak hvis kollektivtilbudet er bra
Etter loven har man krav på gratis skoleskyss hvis skoleveien er over 6 kilometer. Fylkeskommunen kan likevel søke Statsforvalteren om dispensasjon, altså unntak fra regelen om gratis skoleskyss, dersom kollektivtilbudet er godt utviklet i et område.
Fylkeskommunen har søkt og fått innvilget dispensasjon for skoleåret 2022–23.
Elever i disse områdene får ikke gratis skoleskyss
- elever som er bosatt i kommunene Drammen, Kongsberg, Ringerike, Hole, Modum, Øvre Eiker og Lier
- elever som bor i områdene Romerike, Follo, Bærum og Asker, og som går på:
- offentlig eller privat videregående skole i Oslo kommune eller
- privat videregående skole i Innlandet fylke
Årsaken til at det ikke er gratis skoleskyss i disse områdene, er at det er utviklet et godt kollektivtilbud med jevnlige avganger både på dagtid, kveldstid og i helgene. I tillegg tilbyr kollektivselskapene ungdomskort som er rabattert med 50 prosent eller mer, sammenliknet med voksenbillett.
Elever i de nevnte områdene kan søke sitt kollektivselskap om gratis skoleskyss dersom de mener at kollektivtilbudet er for dårlig, slik at dispensasjonen virker urimelig.
Ta kontakt med skolen din for å få nytt.
Reisekort med skolebillett er gyldig for reiser mellom bosted og skole på skoledager. Det kan normalt ikke brukes på kvelder. Sjekk klokkeslett busskortet er gyldig hos ditt kollektivselskap.
Du får utlevert busskortet på skolen når du begynner på skolen til høsten. Elever med skyssrett reiser også gratis første skoledag.
Nei, dessverre kan man kun ha det som fysisk kort.
Skoleskyss kan gjøres med all kollektivtransport. Hvis du trenger å reise med tog i Buskerud eller Østfold vil kollektivselskapet ordne egen billett. I Akershus gjelder skolebilletten også på toget, og det trengs ingen egen billett.
Nei. Lærlinger anses som ordinære arbeidstakere og ikke elever, og har derfor ikke rett på gratis skoleskyss.
Elev, foreldre eller foresatt gir selv beskjed på skolen og leverer erklæring fra sakkyndig. Skolen sender søknad og dokumentasjon til kollektivselskapet.
Kontakt skolen din hvis eleven har spesielle behov.
Nei, kun elever med nedsatt funksjonsevne med rett til skoleskyss, har også rett til skyss til og fra SFO. Retten til skyss til og fra SFO gjelder ikke i skoleferier som høstferie, vinterferie, juleferie, påskeferie og sommerferie.
Har du spørsmål om skoleskyss skal du alltid kontakte kollektivselskapet.
Ruter har ansvar for kommunene:
- Asker, Aurskog Høland, Bærum, Eidsvoll, Enebakk, Frogn, Gjerdrum, Hurdal, Hurum, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Nannestad, Nes, Nesodden, Nittedal, Nordre Follo, Rømskog, Rælingen, Ullensaker, Vestby og Ås.
Kontaktinformasjon Ruter (PS! Merk henvendelsen med "Skoleskyss")
Brakar har ansvar for kommunene:
- Drammen, Flesberg, Flå, Gol, Hemsedal, Hol, Hole, Jevnaker, Kongsberg, Krødsherad, Lier, Modum, Nesbyen, Nore og Uvdal, Ringerike, Rollag, Sigdal, Øvre Eiker og Ål.
Kontaktinformasjon Brakar
Østfold kollektivselskap har ansvar for kommunene:
- Aremark, Fredrikstad, Halden, Hvaler, Indre Østfold, Marker, Moss, Rakkestad, Råde, Sarpsborg, Skiptvet og Våler
Kontaktinformasjon Østfold kollektivselskap
Viken fylkeskommune har ansvar for skoleskyss for elever i grunnskolen og videregående skole i Viken, men det er kollektivselskapene Ruter AS, Brakar og Østfold kollektivtransport som på vegne av fylkeskommunen planlegger og organiserer skoletransporten. Der det er mulig, samordnes skoleskyssen med det ordinære kollektivtilbudet.
Klage på skoleskyss
Alle klager på skoleskyss skal sendes til kollektivselskapet.
Du må sende klagen til kollektivselskapet som kjører der du bor.
Hvis klagen gjelder et vedtak, og kollektivselskapet ikke gir klager medhold, sender kollektivselskapet saken til neste instans. For grunnskoleelever går den til Statsforvalteren i Oslo og Viken, mens for videregående elever går den til fylkeskommunens klagenemnd.
Retningslinjer og lover for skoleskyss
I tillegg til opplæringsloven finnes det retningslinjer som presiserer de nasjonale reglene og hvordan lovverket blir praktisert.